top of page

Také chcete znát transparentně celkovou cenu nemovitosti?




Já také. Je několik věcí, které mi na českém realitním trhu hodně vadí a nechápu, že se na řadu z nich v novém zákonu o realitním zprostředkování nemyslelo.


Dnes ráno jsem se připravoval na schůzku s klientkou, která chce velký byt prodat a pořídit dva malé byty. Je to hodně o dobrém propočítání. A to dost dobře v českém prostředí nejde z veřejných inzercí provést. Podle mne by mělo být zákonem zakázáno prezentovat cenu nemovitosti bez provize. Případně, aby konkrétní výše provize a dalších nákladů na právní služby apod. musela být uvedena jasně a bez skrývání v textu.


Já vždy prezentuji zájemcům koncovou celkovou cenu. Na službu si mne přeci najal majitel nemovitosti za jasných mezi námi dohodnutých podmínek. Nevidím tak jediný důvod, proč bych měl psát do inzerce cenu za nemovitost a k tomu poznámku, že cena nezahrnuje provizi atd. Je to diletanství velkého počtu realitních makléřů v ČR. Vůči zájemcům to je nefér a netransparentní.


Ve výsledku se totiž netransparentní provize může stát jedním z důvodů, kdy makléř začne tlačit na prodávajícího na snížení kupní ceny. Začne tak vlastně hájit zájmy kupující strany, která mu začala provizi, o níž si řekl, rozporovat. A to přeci nedává smysl. Makléř má hájit zájmy prodávajícího a kupujícímu maximálně pomoci třeba se zajištěním výhodného financování.


Souhlasíte se mnou?

43 zobrazení0 komentářů
bottom of page