top of page

Shrnutí roku 2022 od RX Finance

Realitní kancelář REMAX má svoji divizi RX Finance, které se věnuje úvěrům a různým druhům zprostředkování financování nemovitostí. Podělím se s vámi o shrnutí RXF roku 2022, které není příliš potěšující. Nicméně potěšující je, že konec roku připravil dobrou půdu pro nový rok 2023, což je pro realitní trh podstatné.

Rok 2022 nebyl v objemu úvěrů dobrým rokem. Podařilo se uzavřít úvěry v objemu 197 miliard Kč, což je v porovnání s extrémně produktivním rokem 2021 až o 64 % méně. Vezmeme-li v potaz i rok 2020, došlo v poklesu o téměř 37 %, což je rovněž velmi vysoká hodnota. Tyto výsledky v podstatě kopírují trend, který byl patrný napříč celým hypotečním trhem v průběhu celého roku. A jak je to s počtem realizovaných úvěrů? Oproti loňskému roku se podepsalo téměř třikrát méně úvěrů a v porovnání s rokem 2020 ukazuje skoro dvakrát menší počet úvěrů.


S těmito čísly souvisí i výše úrokové sazby a ekonomika celkově. Hodnota průměrné výše úrokové sazby (vážený průměr) za celý rok 2022 byl 4,54 %, což je hodnota podobná, která byla naposledy v roce 2010. Podíváme-li se celkově na českou ekonomiku, trápila ji v závěru loňského roku vysoká inflace – konkrétně její prosincová hodnota činila 15,8 %.


Co k těmto číslům za rok 2022 dodat? Snad jen to, že podíváme-li se na jednotlivé měsíce závěru roku 2022, vidíme mírný nárust. Například dílčí nárůst produkce se ukazuje v počtu uzavřených úvěrů, kdy celkové číslo 2 841 ks úvěrů v prosinci je o 162 úvěrů vyšší než listopadový výsledek. I pro mě byl prosinec, kdy jsem se stal makléřem měsíce, úspěšným.


Jako životní optimista věřím, že po poklesu musí přijít nárůst, proto v něj doufám právě v tomto novém roce. Počet aktuálních rezervací u nemovitostí k prodeji v síti REMAX tento můj názor podporuje. Podle mne se aktuálně odrážíme ode dna a čeká nás pozvolný nárůst poptávky, což bude mít za následek zastavení poklesu prodejních cen nemovitostí. Objevují se i první názory predikující možný pokles úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí tohoto roku.


Potřebujete poradit ohledně nemovitostí, obraťte se na mě ZDE.


123 zobrazení0 komentářů
bottom of page