top of page

Přehled tržních cen bytů v Praze podle stanic metra

Mezi moje každodenní činnosti patří oceňování nemovitostí. Využívám k tomu několik velmi chytrých a skvělých nástrojů. První, na co se vždy podívám, jsou data z cenových map připojených přímo na data z katastru nemovitostí. Pracuji s historií realizovaných prodejů a hodnotami kupních cen v dané lokalitě.

Druhým úhlem pohledu je analýza aktuální nabídky na trhu napříč inzertními portály. To umí výborně zpracovat webový projekt Valuo. A právě z tohoto portálu jsem se rozhodl nasdílet jejich nejnovější analýzu, která dává hezký přehled o stavu a vývoji pražského trhu s byty.

V rámci obsáhlejšího reportu na webu Valuo najdete podrobnější přehledy. Zde se můžete podívat na mapu z letošního roku a pro srovnání i na předchozí mapu z roku 2017.

Některé lokality mne svým nárůstem ceny překvapily. Např. byty kolem stanice metra Skalka vyrostly na hodnotě o 64% od roku 2017. Naopak některých stanic metra v centru Prahy šly ceny dolů. Bezesporu to je následek krize na trhu krátkodobých pronájmů, která díky výrazně menšímu komerčnímu využití srazila ceny bytů v centru Prahy.

Nejdražší byty jsou na trase metra A. Druhé místo patří trase metra B a to zejména díky stanicím v širším centru a nejlevnější trasou je trasa C.

Na m2 mají nejvyšší hodnotu byty v okolí stanice Malostranská (přes 200 tisíc Kč/m2) a naopak nejlevnější byty jsou u stanice Střížkov a Rajská zahrada (pod 76 tisíc Kč/m2), což jsou převážně panelové byty na sídlištích Prosek a Černý Most.




361 zobrazení0 komentářů
bottom of page