top of page

Názor na aktuální vývoj na realitním trhu bytů v Praze - Březen 2021


Začátek roku byl pro mne navzdory podivné situaci na trhu spojené s covidem doslova realitním sprintem. Od začátku roku se mi podařilo uzavřít více prodejů, než za první pololetí minulého roku, který byl pro mne velmi úspěšným. Řada mých prodejů v prvním čtvrtletí skončila aukcí, protože se podařilo o nemovitost vyvolat inzercí a cílenými kampaněmi takový zájem, že řada kupujících byla ochotná i za byty průměrné kvality zaplatit v lokalitě v přepočtu na m2 prozatím rekordní cenu. Dnes není ani problém disponovat širokým seznamem investorů, kteří na trhu čekají na svou příležitost. Navzdory výraznému poklesů cen nájmů je nadále i velký zájem o tzv. investiční byty. I s rizikem toho, že se aktuálně pronajmou pod dlouhodobě běžnou cenou a stěží tak pokryjí hypotéku nebo ročním výnosem aktuální inflaci.


Trh je podle mého názoru hlavně v Praze dost vyprodaný. Případní zájemci musí být rychlí, rozhodní a dobře připravení. Prostor pro slevy je u většiny nemovitostí minimální nebo žádný. Jedinou oblastí, kde je aktuálně v Praze velká nabídka je oblast Prahy 1. Tam se aktuálně prodává téměř tolik bytů jako v Praze 6 a Praze 7 dohromady.


Např. počet bytů k prodeji na nejnavštěvovanějším realitním inzertním portálu Sreality je rekordně nízký. Dnes tam je inzerováno již mně než 4000 bytů na prodej v Praze. Vydělte si to 10 hlavními obvody, pak jednotlivými katastry a zjistíte, že v některých oblastech Prahy není ke koupi téměř nic. A to ještě řada bytů jsou dlouhodobé inzerce v podstatě neprodejných nemovitostí s nějakou právní, jinou vadou nebo naprosto s nereálnou a totálně přestřelenou cenou.


Na trhu pronájmů je situace opačná. Můj hodně hrubý a možná až amatérský odhad je, že z Prahy zmizelo více než 100.000 lidí, po kterých se uvolnilo mnoho bytů k pronájmu. Výsledkem je, že nabídka na trhu pronájmů je aktuálně rekordní a ceny nám meziročně klesly. V některých lokalitách byl pokles ceny nájmů i o více než 30%. Najít teď kvalitní byt v pěkné lokalitě za rozumnou cenu je teď v Praze poměrně snadné. Jen na Srealitách je aktuálně k pronájmu téměř 9.000 bytů. Na dalších kanálech typu online bazary, sociální sítě a minoritní inzertní portály je to podle mne ještě jednou tolik. Před rokem si majitelé nájemce vybírali, aktuálně si vybírají nájemci z mnoha konkurenčních možností.


Téměř každý, s kým se v poslední době bavím o nemovitostech a situaci na trhu, se mne ptá, kdy očekávám pokles cen. Upřímně nerad bych si hrál na věštce. Když se ale podívám na fakta, tak mne to vede k následující úvaze. Zažíváme situaci, kterou jsme ještě na našem trhu nepoznali. Ale na realitním trhu vždy cenu určuje více než v řadě jiných oborů poměr mezi nabídkou a poptávkou. Tam žádnou zásadní změnu nečekám. Bytů, a to zejména v Praze, je velmi málo. Poptávka je velká. Úrokové sazby hypoték jsou stále nízko a dopady covidové krize jsou zatím výrazné pouze na omezenou část populace. Příliv nových bytů na trh je také malý. To by mělo hovořit pro další plíživý růst cen a to hlavně u tzv. běžných bytů. Výjimkou podle budou pouze luxusní byty v centru Prahy, kde mnoho prodávajících, kteří se snaží prodat již po mnoho měsíců, ještě s úpravou cen směrem dolů vyčkávají. I na tyto byty ale čeká mnoho vlčáků s připravenými financemi, kteří ve vhodný moment začnou ve velkém byty, jejichž majitelé se dostali do problémů díky vysokým hypotékám a minimálním příjmům z nájmu, skupovat.


Co si o situaci na trhu nemovitostí myslíte vy? Praskne pražská realitní bublina? Čeká nás podobný propad cen, jako byl v letech 2010 až 2014?

21 zobrazení0 komentářů
bottom of page