top of page

Nemáte v pořádku dokumentaci k nemovitosti? Správný makléř vám pomůže.


Pasportizace budovy

Budovali jste a ignorovali jste zákonné povinnosti vůči úřadům? Nebo jste dědili a po předchozím vlastníkovi nemáte k #nemovitosti žádné dokumenty? Pokud se nechystáte prodávat nebo nespadnete do kontroly katastrálního úřadu, pravděpodobně vás žádné problémy nečekají. Jiný stav je ale v případě, že se rozhodnete #nemovitost prodat. V ten moment je potřeba dát dokumentaci do pořádku, jinak hrozí, že např. banka poskytující kupci #hypotéku díky nesrovnalostem v katastru či jiným administrativním nedostatkům financování vámi prodávané #nemovitosti zamítne.

V čem mohou být nejčastější problémy? Jedná se třeba o nesoulad s geometrickým plánem, kde jsou na pozemku nezakreslené nové budovy nebo pozměněné půdorysy stávajících budov. Často zejména u starých staveb, kde mohla proběhnout v mnoha případech kvalitní rekonstrukce nebo přestavba, bývá často absolutní absence jakékoliv dokumentace. Ze zákona je ale každý majitel #nemovitosti povinen dokumentaci ke stavbě mít. V mnoha případech majitelé také nemají zpracován průkaz energetické náročnosti budovy, který je již při prodeji také povinný. Samozřejmě jen, když nechcete uvést nejnižší třídu G - mimořádně nehospodárná budova.

Chcete prodat např. dům nebo chalupu a řešíte podobné problémy? Dobrý #realitní makléř je pro vás dokáže vyřešit. Zajistí geodeta a nový zákres do geometrického plánu včetně následného podání na #katastrální úřad. Domluví se s ověřeným projektantem, který vyhotoví základní dokumentaci k budově nazývanou #pasportizace stavby. Tu je pak nutné dodat na stavební úřad a dodatečně vše zlegalizovat. Nejedná se o jednoduché procesy a proto je dobré oslovit odborníka. Makléř vám může zajistit i odborný posudek stavby, který je velmi užitečným nástrojem pro obhajobu ceny při jednání s kupujícími. Zkrátka realitní makléř dá vše do pořádku a nebude tak nic bránit úspěšnému prodeji budovy.

Hledáte makléře, který se v tomto vyzná? Zavolejte mi na 603 377 791.

28 zobrazení0 komentářů
bottom of page