top of page

Kolik stojí služby realitního makléře? A je finanční odměna pro obě strany to nejdůležitější?


realitní makléř Remax Atrium
Jan Halík

Toto je téma, které zajímá téměř každého majitele nemovitosti. Pokud ale čekáte, že se v tomto článku dočtete, za jakou přesnou částku prodám nebo pronajmu právě Vaši nemovitost, musím Vás zklamat. Statický ceník nemám a asi nikdy mít nebudu. Stanovení mé odměny je individuální a nikdy neprobíhá bez osobního jednání. Abych pro Vaši orientaci uvedl alespoň základní rámec, tak u většiny obchodních případů pracuji za 4% z ceny nemovitosti. U složitějších případů např. u nemovitostí s právní vadou většinou za 5%. U nemovitostí s velmi vysokou finanční hodnotou bývá provize většinou kolem 3%. Hodnoty jsou bez DPH. Provize za služby realitního makléře je vždy dohodou dvou stran a její stanovení je ovlivňováno řadou faktorů. Zde jsou minimální body, které beru při domlouvání odměny za mé služby v potaz:


1. O jakou nemovitost a v jaké lokalitě se jedná?

2. Jaká je hodnota nemovitosti a na jaké se domluvíme cenové strategii při prodeji nebo pronájmu?

3. Má nemovitost nějaké právní či jiné vady?

4. Jak moc majitel na prodej nebo pronájem spěchá?

5. Jaký bude požadovaný celkový rozsah mých služeb?

6. Jedná se o tzv. dvojboj, kdy klient jednu nemovitost prodává a jinou chce koupit?

....


Finanční odměna je ale jen jedna z částí spolupráce mezi mnou a majitelem nemovitosti. Nejdůležitější pro mne je, že si se svými klienty musím vždy tzv. lidsky sednout a musím si s nimi maximálně důvěřovat. Pokud se toto splní, na výši provize se dohodneme. Daleko cennější odměnou pro mne totiž je spokojenost klienta a tou úplně největší je jeho návrat s dalším obchodním případem.


Zajímá Vás, jak by mohla probíhat spolupráce se mnou při prodeji nebo pronájmu právě Vaší nemovitosti nebo potřebujete jen něco rychle konzultovat? Zavolejte mi. Rád Vám k tomu řeknu více. Bude mi ctí, pokud se mi ozvete.


Jan Halík

m. +420 603 377 791

111 zobrazení0 komentářů
bottom of page