top of page

Covid 19 a budoucí vývoj realitního trhu


Co můžeme očekávat od následujících dnů, týdnů a měsíců nikdo neví. Stejně tak je velmi těžké předpovídat, co se stane na realitním trhu. I přesto si zde dovolím prezentovat můj náhled na možný budoucí vývoj. V obchodě se pohybuji přes 15 let a poslední krizi jsem prožil naplno v roli obchodního ředitele mezinárodní firmy. Hned na počátku poslední krize jsem začal studovat, jak se firmy chovaly v krizích minulých a jaká ponaučení si z toho vzít. Jedno, které si velmi dobře pamatuji, že v průměru se v krizi propadne obchodní aktivita o 40%. Názor většiny firem totiž je, že je prostě krize, tak se to musí nějak přečkat, než se to zase rozjede. Chytré firmy, které ale svoji obchodní aktivitu naopak v tomto období minimálně o 20% zvednou, získávají najednou až dvojnásobnou palebnou sílu oproti většině na trhu. Z krize pak tyto aktivní společnosti, které vnímají krizi jako velkou příležitost vyjdou jako vítězové. Rozšíří si v průběhu krize zákaznické portfolio, přijdou s novými produkty či službami a v momentě, kdy se tempo růstu trhu zvýší, jejich výsledky se velmi dynamicky vyvíjejí pozitivním směrem a utíkají své konkurenci. Krize je tedy správný čas pro investici. Do lidí, do vývoje, do struktury firmy atd. Co bych měl tedy dělat jako realitní makléř podle mě přinejmenším tuším. Ani realitní trh se totiž nikdy nezastaví úplně. Pro své klienty tedy budu dělat i nadále maximum a budu se snažit i nadále své služby co nejvíce inovovat.


Co můžeme čekat ve vývoji cen nemovitostí?

To je pro mne velká neznámá. Nicméně si i tady dovolím zapřemýšlet v obecné rovině. Cenu vždy určuje trh. V konjunktuře se má prodávat, když jsou ceny nahoře, a naopak v krizi se má nakupovat, protože jsou ceny dole. Bohužel nemovitosti, alespoň ty, jejichž prodeje zprostředkovávám já (byty, rodinné domy), kupují kromě části investičních firem zejména běžní lidé. Jak se chovají lidé v krizi? Bojí se budoucnosti, nekupují zbytné věci, neradi se zadlužují, protože se řada z nich strachuje o své pracovní místo, a obecně jsou velmi opatrní ohledně jakýchkoliv dlouhodobých závazků. Ještě před pár týdny na trhu vládla pohoda. Nemovitostí bylo k prodeji sice relativně málo, ceny se díky tomu i vysoké poptávce držely pořád vysoko a banky dokonce zaznamenaly v hypotékách nejlepší únor v historii. V podstatě jen nový realitní zákon snažící se zavést konečně větší pořádek v našem oboru jen tak trochu čeřil vodu. S příchodem koronaviru Covid 19 se ale trh v podstatě na nějakou dobu téměř zastavil. Ze zkušenosti z Číny nebo Jižní Koreje víme, že tam nastal krátkodobý propad v počtu realitních transakcí až o 70%. Zde to podle mne nebude jiné. Všichni budeme s napětím sledovat vývoj klíčových čísel z virových statistik jako jsou počty testovaných, počty nakažených a hlavně reprodukční faktor, což je číslo ukazující kolik dalších osob jeden nakažený dále nakazil. Pokud čísla půjdou správným směrem, očekávám, že se trh opět brzy rozjede.


Jaké ale budou ceny?

Podle mě nižší. Kdo nebude okolnostmi tlačen ke koupi, bude vyčkávat. Kdo bude chtít prodat, bude určitě déle hledat kupce. ČNB, banky a pravděpodobně i vláda budou dělat a ČNB už dělá kroky k zatraktivnění půjček. Můžeme očekávat pokles úrokových sazeb u hypoték, ale je otázka, co na to řekne lidských strach z budoucnosti. Jak moc nám vyroste nezaměstnanost, kolik firem se z šoku rychle oklepe a kolik jich to naopak nepřežije. To dnes nikdo netuší. Každopádně ceny na vrcholu byly. Teď budou klesat a jsem moc zvědavý, kde bude ta hladina, kde se potká nabídková cena s poptávkou a ceny tak zastaví svůj pád a odrazí se ode dna. Fakta o dvou cenových korekcích nemovitostí v posledních 20 letech najdete např. na https://www.mesec.cz/clanky/ceny-bytu-jsou-na-vrcholu-pokles-musi-prijit-cba/. Od roku 2014 nám zde ceny nemovitostí neustále rostly. A teď podle mě přišla další korekce. Tentokrát biologická. Nejvíce podle mě zlevní nejvíce drahé nemovitosti, u bytů se až takového propadu nebojím. Jak dlouhý propad bude a kde bude jeho dno, je ale otázka, na kterou odpověď zatím nikdo nezná. Hodně nám napoví nutná délka karantény, možná další dlouhodobá omezení, aktivita národní banky a vlády a také chuť a aktivita lidí i firem se touto situací co nejlépe poprat.


Všem nám přeji hodně zdraví, pevné nervy a hodně energie do další práce. Budeme to vše potřebovat.


Poznámka pod čarou

Velkým tématem je pro mne také vývoj cen pronájmů bytů v Praze. Covid 19 uštědřil obrovskou ránu všem podnikatelům v oblasti AirBnB pronájmů. Příval cizinců šponujících ceny pronájmů v Praze nahoru i pro běžné zdejší obyvatele najednou přestal. To je ale na samostatný článek. Tak třeba příště…

60 zobrazení0 komentářů
bottom of page